Followers

Saturday, June 18, 2011

Pokok yang pelik gilo la

Korang tahu pokok ape yang berada dalam top 10 most unique tree??? Haaaaa, kalo xtaw mai tgk yang GKA post nie....Pokok nih sure korang jarang nak nampk dan bukan yang biase2 k. Nie versi rare dan ambik mase kalo tanam nak jadi camni...Even pokok kat malaysia pon xde tersenarai dalam list...bagi GKA pokok nie memang pelik lahhh....GKA kagum dengan kekuasaan yang maha esa lahhhh...jom kita tgk rupenya....

10.Lone Cypress in Monterey

Pokok namanya Lone Cypress. Ianya terletak di Monterey Peninsula,California. Ianya pelik kerana ia diapit oleh batu dan terletak di tengah-tengah batu dan di tepi tebing menghadap lautan Pasifik membuatkannya cantik dipandang.



9.Circus Trees

Ini merupakan pokok yang lain dari yang lain kerana daripada kecik ia dijalin supaya menghasilkan bentuk yang di kehendaki. Ia memerlukan semangat yang kuat untuk menghasilkan bentuk pokok yang luar biasa ini.


8.Giant Sequoias: General Sherman

Pokok ini hanya tumbuh di Sierra Nevada, California. Spesis pokok nie merupakan yang terbesar di dunia dari segi lebar dan isipadu. Pokok ini tumbuh di Sequoia National Park dan sizenya mencapai 275 kaki (83.8m) dengan isipadu 52500 (1485 m3).Beratnya lebih daripada 600 tons dan usianya menjangkau 2200 tahun lamenya.



7.Coast Redwood:Hyperion and Drive-Thru Trees


Pokok ini termasuk dalam jenis Sequoias tetapi tidak seperti Sequoias yang merupakan pokok yang terbesar, the Coast Redwood is the tallest tree. Ia merupakn salah satu pokok yang tertinggi di Leggett.California. Dianggarkan ketinggiannya menjangkau 315 kaki(95.5m) dengan pintu lebarnya sebesar 6 kaki(1.8m). Ianya boleh mencapai 360 kaki lebih daripada redwood tree


6.Chapel-Oak of Allouville-Bellefosse
 

The Chene-Chapelle (Chapel-Oak) of Allouville-Bellefosse adalah pokok yang paling terkenal di Perancis. Pokok ini bukan sahaja pelik kerana terdapat bangunan dan monumen di dalamnya...Pada tahun 1669 l’ Abbe du Detroit and du Cerceau memutuskan untuk membina sebuah geraja di atas pokok yang pada masa itu berusia 500 tahun dan kemudian pendakwah membina virgin mary. Selepas itu mereka mula membina tangga tetapi malangnya pada masa sekarang pokok ini separuh mati di mana daunnya tidak lagi tumbuh.

5.Quaking Aspen: Pando (The Trembling Giant)


Pando or Trembling Giant di Utah merupakan koloni tanah jajahan tunggal.Secara genetiknya semua pokok adalah sama di mana ia berasal daripada sumber koloni yang sama. Pando dalam bahas latinnya menyebar daripada 47000 batang hingga menjadi 107 hektar


4.Montezuma Cypress:The tule Tree


El Árbol del tule (Pokok tule) adalah Montezuma Cypress pokok yang sangat besar (Taxodium mucronatum) dab terletak berhampiran bandar Oaxaca, Mexico. Pokok ini mempunyai lilitan saiz paling besar adalah 190 kaki (58 m) dan diameter 37 kaki (11.3 m).Pokok ini begitu tebal dan agak melekit, sehingga ada yang mengatakan bahawa anda tidak boleh memeluk pokok ini, walaupun ada orang-orang yang memeluknya




3.Banyan Tree:Sri Maha Bodhi Tree



Pokok Banyan tree ini dinamakan sempena peniaga yang menjalankan perniagaan di bawah pokok ini. Walaupon kita tidak mengetahui pokok banyan ini, pokok ini digunakan oleh Robinson Crusoe untuk menjadi rumah pokok. Bentuk pokok gergasi ini mudah di kenal pasti kerana ia mempunyai dusun megah dengan akar ke dalam tanah.


2.Bristlecone Pine:Methuselah and Prometheus, the World’s Oldest Tree.


Pokok hidup yang tertua di dunia adalah Gunung Putih di California, bristlecone pain (Pinus longaeva) yang di namakan Methuselah. Methuselah pokok, dijumpai di 11 000 kaki di atas paras laut, 4838 tahun, bukan sahaja pokok tertua tetapi juga adalah satu-satunya bukan penjajah oraganisme kebanyakan ibu bapa di dunia.


1.Baobab


Boabab (Adansonia) or monyet roti ialah pokok yang boleh membesar hampir kepada 100 kaki (30m) tinggi dan 35(11m) kaki lebar, Antara ciri-cirinya ialah batangnya yang membengkak adalah untuk menyimpan air dimana ia boleh menyimpan air sehingga 31700 gelen(120000 liter) untuk terus hidup dalam cuaca kering. Ianya beraasal daripada Madagascar , Mainland Africa, and Australia

10 comments:

shaffique said...

pergkh. seram pulak tengok pokok besar2x macam mi. huhu.


My latest entry : Logo Jenama Popular Yang Terbalik

Kendra Bing said...

Discover blogs, pics and videos you otherwise wouldn't have at http://kendrabing.com. Or submit your blog postings to be part of the big collection.

aLyA_syGS said...

lawa btol yg no 9 tu ;)

Kaoshi said...

pokok pelik? pemilik blog lagi pelik sebab post psal pokok.. haha...

Sila lawat: Kaoshilogy

GKA said...

erk?? aku pelik kew...

nic said...

nice n unique!=)

GKA said...

heeee...tq nic

saya_arief said...

yang nombor 4 tu smart.
:D

hana nabihah said...

waaaaa wooooo ! teruja..mesti ada huuuuuuu kat poko tu kan ?

Aynora Nur said...

Allah Maha Besar!
Semuanya ada makna...

GKA VIDEO BUSUK